Wikia

AP Macroeconomics Wiki

Chapter 28 Study Guide

Comments0
46pages on
this wiki

Multiple ChoiceEdit

1. The amount of unemployment that an economy normally experiences is called the

  • a. average rate of unemployment.
  • b. natural rate of unemployment.
  • c. cyclical rate of unemployment.
  • d. typical rate of unemployment.
  • e. full unemployment rate.

2. Which of the following is NOT a type of unemployment?

  • a. seasonal unemployment
  • b. structural unemployment
  • c. frictional unemployment
  • d. cyclical unemployment
  • e. traditional unemployment

3. Who of the following are included in the Bureau of Labor Statistics’ “employed”category?

  1. retired workers
  2. part-time workers
  3. workers on vacation
  • a. 1 only
  • b. 2 only
  • c. 3 only
  • d. 1 and 2 only
  • e. 2 and 3 only

4. Which of the following is not a requirement for the Bureau of Labor Statistics to place someone in the “unemployed” category?

  • a. The person must not have been employed.
  • b. The person must not have been fired from his or her previous job.
  • c. The person must have tried to find employment during the previous four weeks.
  • d. The person must have been available for work.
  • e. The person is actively seeking employment.

5. Zeeman is a college student who is not working or looking for a job. The Bureau of Labor Statistics counts Zeeman as

  • a. unemployed and in the labor force.
  • b. unemployed, but not in the labor force.
  • c. in the labor force, but not unemployed.
  • d. neither in the labor force nor unemployed.
  • e. in the labor force and employed as a full-time student.

6. Matilda just graduated from college. In order to devote all her efforts to college, she did not hold a job. She is going to cruise around the country on her motorcycle for a month before she starts looking for work. Other things constant, the unemployment rate

  • a. increases and the labor-force participation rate decreases.
  • b. and the labor-force participation rate both increase.
  • c. increases and the labor-force participation rate is unaffected.
  • d. and the labor-force participation rate are both unaffected.
  • e. is unaffected but the labor-force participation rate decreases.

7. The type of unemployment that fluctuates with the “ups and downs” of the economy is called

  • a. the normal rate of unemployment.
  • b. deviant unemployment.
  • c. cyclical unemployment.
  • d. fluctuating unemployment.
  • e. structural unemployment.

8. Economists agree that the U.S. natural rate of unemployment is approximately

  • a. 0.0 percent.
  • b. 2.0 percent.
  • c. 5.0 percent.
  • d. 7.0 percent.
  • e. 9.0 percent.

9. Some people who are employed or who are not making serious effort to find employment will report themselves as unemployed. Some people who want to find work will be counted as out of the labor force.

  • a. Both the first and the second fact tend to make the reported unemployment rate lower than the actual unemployment rate.
  • b. Both the first and the second fact tend to make the reported unemployment rate higher than the actual unemployment rate.
  • c. The first fact tends to make the reported unemployment rate higher than the actual unemployment rate, whereas the second fact tends to make the reported unemployment rate lower than the actual unemployment rate.
  • d. The first fact tends to make the reported unemployment rate lower than the actual unemployment rate, whereas the second fact tends to make the reported unemployment rate higher than the actual unemployment rate.
  • e. Neither fact has any effect on the relationship between the reported unemployment rate and the actual unemployment rate.

10. Unemployment that results because the job skills possessed by those in some labor markets may be insufficient to give a job to everyone who wants one is called

  • a. the natural rate of unemployment.
  • b. cyclical unemployment.
  • c. structural unemployment.
  • d. frictional unemployment.
  • e. seasonal unemployment.

11. If the natural rate of unemployment is 5.2 percent and the actual rate of unemployment is 5.7 percent, then by definition there is

  • a. cyclical unemployment amounting to 0.5 percent of the labor force.
  • b. frictional unemployment amounting to 0.5 percent of the labor force.
  • c. structural unemployment amounting to 0.5 percent of the labor force.
  • d. structural unemployment amounting to 5.7 percent of the labor force.
  • e. frictional unemployment amounting to 5.7 percent of the labor force.
Figure 28-1

Figure 28-1








12. Refer to Figure 28-1. If the government imposes a minimum wage of $4, then employment will decrease by

  • a. 0 workers.
  • b. 2,000 workers.
  • c. 3,000 workers.
  • d. 4,000 workers.
  • e. 5,000 workers.

AnswersEdit

  1. A
  2. E
  3. E
  4. B
  5. D
  6. D
  7. C
  8. C
  9. C
  10. C
  11. A
  12. D

Free ResponseEdit

1. Following the recession of 2001, there was a month in which employment and the unemployment rate both rose. Assuming the computations were correct how is it possible for both to have increased?

2. The table below uses data for the year 2003 provided by the Bureau of Labor Statistics and adjusted to be comparable to U.S. data. All values are in thousands. Fill in the blank entries in the table.

Country Adult Population Labor Force Employed Unemployed Unemployment Rate Labor-Force Participation Rate
Japan 109,474 62,510 3,500
France 26,870 2,577 57.41
Germany 70,159 39,591 9.69

Around Wikia's network

Random Wiki